Zimowe pomidorowe chilli z czarnej fasoli z dodatkiem kakao.

chilliveg1Jest zimno – jest chilli. Nie bez powodu poprzedni przepis na chilli pojawił się w zeszłym roku w podobnej porze. Tegoroczna (nadal wegańska) wersja jest udoskonalona: jeszcze gęstsza, jeszcze bardziej aromatyczna, w dodatku z nowym, pożywnym składnikiem. Co ciekawe, doczekała się wielu komplementów od fanów mięsa – to chyba przez smak umami. To dość pracochłonna potrawa, wymaga namoczenia fasoli, ale warto: gotowy sos jest wyrazisty, rozgrzewający, o bardzo bogatym smaku. Mało kto odgadnie, że zawiera 6 łyżek kakao (nie, nie smakuje jak czekolada, ani nie jest słodki). Moja ulubiona zimowa potrawa.

Zimowe pomidorowe chilli z czarnej fasoli z dodatkiem kakao:
(na ok 8 wielkich porcji)

  • chilli w platkach (szczypta do pół łyżeczki, wg preferencji),
  • 1 łyżeczka slodkiej papryki,
  • wędzona papryka – wg uznania (co najmniej pół łyżeczki),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz, ewentualnie sól (potrawa będzie słona od bulionu),
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • kilka liści laurowych,
  • pół łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry – opcjonalnie,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 4 – 6 czubatych łyżeczek niesłodzonego kakao,
  • 2 spore cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • pół główki czosnku,
  • opcjonalnie 1 por,
  • garść rodzynek,
  • 1 opakowanie suchych kotletów sojowych (typu „zmywaki”) + dobrej jakości bulion instant do ich ugotowania (1 łyżeczka),
  • 400g czarnej fasoli (1 paczka) – można zastąpić czerwoną albo drobnym Jasiem,
  • 700 ml passaty pomidorowej (albo 2 puszki pomidorów w kawałkach).
Namocz fasolę przez noc (albo kiedy będziesz w pracy). Wypłucz i ugotuj al dente z dodatkiem odrobiny kuminu i liści laurowych (będzie lżej strawna). W międzyczasie przygotuj sojowe kotlety „zmywaki” zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj wrzuca się je do niedużej ilości gorącego bulionu warzywnego – w sklepach ze zdrową żywnością można kupić bulion instant o w miarę dobrym składzie (mój jest wegański i bez glutaminianu). Po ugotowaniu kotlety pokrój na paski, a bulionowy płyn zachowaj.
Posiekaj czosnek, cebulę i por, a porem podsmaż je w garnku z grubym dnem z przyprawami: chilli w płatkach, nasionami kolendry, gałką muszkatołową, zielem angielskim. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż, aż wszystko będzie jędrne, ale nie surowe.  Dolej wtedy passatę pomidorową i bulion, w którym gotowały się kotlety. Dorzuć pozostałe przyprawy: pieprz, oregano, tymianek, kumin, wędzoną paprykę (pomiń na razie kakao). Redukuj sos na średnim ogniu i bez przykrywki. Kiedy trochę zgęstnieje i nie będzie wodnisty, wrzuć garść rodzynek, pokrojone w paski kotlety sojowe oraz czarną fasolę. Pogotuj jeszcze, aż wszystkie smaki przegryzą się, a sos będzie bardzo gęsty. Pod koniec dodaj 4 do 6 czubatych łyżeczek niesłodzonego kakao (lepiej więcej – to ono nadaje całości niepowtarzalnego aromatu). Czerwonawy sos zrobi się ciemnobrunatny i nabierze intensywnego, matowego smaku. Celowo nie pisałam o dodawaniu soli, bo całość będzie słona od warzywnego bulionu.
chilliveg2Sos będzie gotowy, kiedy mocno zgęstnieje, a fasola trochę zmięknie. Pasuje do ryżu, kaszy, bulguru albo quinoa. Dobrze sprawdza się jako potrawa do odgrzewania i jako danie do pracy. Jest też świetne dla osób, które chciałyby ograniczyć mięso albo do zaserwowania w mieszanym, wege-mięsożernym gronie (powinno wszystkich zadowolić). Podczas ostatniego wyjazdu do Krakowa, kiedy nocowaliśmy w nieogrzanej, starej kamienicy (6 stopni Celsjusza! skarpetki w łóżku!), chilli zostało zjedzone na śniadanie jako rozgrzewająca, kowbojska wersja english breakfast.
Czarną fasolę można zastąpić czerwoną albo niedużym Jasiem, można pominąć por i kolendrę, ale jeden składnik jest nieodzowny: niesłodzone kakao. To ono nadaje chilli wyrazu i wyjątkowego smaku.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s