Eviva Mexico, czyli wegańskie chili mole.

chillimole2

Przednówek nie rozpieszcza, dla urozmaicenia jemy z B. coraz to inne kolory fasolki i soczewicy. Każda z nich smakuje trochę inaczej i pasuje do innych potraw. Jako że B. skrycie kocha westerny, ostatnio stanęło na czarnej fasoli, kowbojskich black beans. Prawdziwe kowbojskie jedzenie to niestety głównie fasola z wędzonką (brrrr), więc wybraliśmy przepis zza meksykańskiej granicy – wegańskie chili mole z czarną fasolą.

Chili mole z czarną fasolą:
(na duży garnek):

  • 2 cebule,
  • pół główki czosnku,
  • 3 czerwone papryki (albo 2 czerwone papryki i 1 poblano),
  • 2 puszki pomidorów (każda po 400 g),
  • olej lub oliwa,
  • 400 g ugotowanej czarnej fasoli (waga przed ugotowaniem),
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka kuminu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry,
  • 2 czubate łyżki niesłodzonego kakao w proszku,
  • 2 łyżki lub do smaku słodu daktylowego (albo: melasy, syropu klonowego),
  • sól, pieprz.

Wypłucz i namocz czarną fasolę przez całą noc. Jeśli masz okazję, zmień w czasie namaczania wodę na nową. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości (bez solenia) – czas gotowania będzie różny w zależności od fasoli, u mnie było to ok. pół godziny.
Pokrój cebulę i paprykę w krótkie piórka i podsmaż je kilka minut na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek i wszystkie sypkie przyprawy: chilli, słodką paprykę, oregano, kumin, cynamon, kolendrę, pieprz. Smaż wszystko dalej, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj wtedy kakao i kilka łyżek pomidorowej zalewy i pomieszaj dokładnie, żeby kakao się rozpuściło. Wlej resztę pomidorów i duś na małym ogniu pod przykryciem przez kwadrans. Dodaj potem odcedzoną fasolę i gotuj dalej, przez kolejny kwadrans (bez pokrywki, jeśli sos ma być gęstszy). W ostatniej chwili posól oraz dodaj srirachę i słód daktylowy, a w razie potrzeby także więcej ostrych przypraw. Podawaj z brązowym ryżem, pęczakiem albo bulgurem.

chillimole1

Tricki na ugotowanie lekkostrawnej fasoli:

  1. Porządnie wypłucz fasolę pod bieżącą wodą.
  2. Namocz przez noc (albo minimum 6 godzin). Jeśli się da, odlej wodę i zmień ją co najmniej raz.
  3. Do potrawy, zawierającej fasolę, dodaj którejś z przypraw: kuminu (kminu rzymskiego), majeranku, cząbru, kminku, oregano, tymianku, liści laurowych, imbiru (ułatwiają trawienie strączkowych).
  4. Gotuj fasolę do miękkości, jest lżej strawna niż al dente.

Zawsze zastanawiałam się, jak smakowała kowbojska fasola, którą w „Truposzu” Jima Jarmuscha gotowała Sally (grał ją Iggy Pop). Czy była podobna do mojej? I tu i tu były użyte przyprawy, ale ja nie dodawałam oposa….

dead man - 1995 - iggy pop

Sally, Deadman i przyjaciele. Słynna fasola jest w garnku (zdjęcie z bloga UkuleleBlog)


Wegetariański obiad VI

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s