Zamiast soli. Wegański „parmezan”, czyli…

platki1

…płatki drożdżowe. Są dziwne. Wyglądają, jak bułka tarta. Wciągają, jak chipsy. Rewelacyjnie zastępują ser weganom i osobom uczulonym na mleko (stąd właśnie je znam). Mają dziwny, słodko-słonawy, uzależniający smak umami. Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, aminokwasy i cały układ okresowy wspaniałości: chrom, żelazo, potas, selen, fosfor, wapń, lit, cynk itd. Aż dziw, że coś tak słonego może być tak zdrowe.

platki2

Jak ich używać? Można jeść je bezpośrednio, bez żadnej obróbki termicznej, ponieważ są nieaktywne. W przeciwieństwie do aktywnych drożdży, nie zaczną fermentować w naszym ciepłym i przytulnym układzie pokarmowym. Do czego dodawać? Wszędzie tam, gdzie pasuje ser, zamiast soli, do kanapek, zup, sałatek, potraw gotowanych, pieczonych, smażonych, jako posypkę, panierkę… Sky is the limit. Dzisiaj dodałam ich do tej potrawy – 1/4 szklanki płatków podbiła smak bakłażanowego nadzienia. Gdzie kupować? W sklepach dla wegetarian i wegan, w sklepach ze zdrową żywnością. Można też przygotować je samemu, susząc w piekarniku namoczone i „nakarmione” cukrem drożdże. Dla mnie to jednak za dużo zachodu – kupne płatki nie są drogie, przesypuję je tylko z plastikowej torebki do słoika.

platki3

A teraz wstydliwe wyznanie. Płatki drożdżowe to moja tajna broń na pms: kiedy mam ochotę na coś słonego, smaruję chrupki chleb odrobiną oleju kokosowego (dla przyczepności) i sypię na to grubą warstwę płatków. Smakuje i chrupie jak chipsy, zaspokaja chętkę na junk food, a jest zdrowe do obrzydliwości. Lepiej tylko nie kichnąć i nie wzdychać w kierunku takiej kanapki, bo płatki rozsypują się po całym domu. Spróbujcie płatków koniecznie, nawet, jeśli akurat nie macie pms.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s