Cały obiad z 1 garnka: prowansalska potrawka i ciasto pachnące migdałami.

fasolla2

Znowu dwa dania, których baza ugotowała się w jednym garnku. Pierwsze z nich to prowansalska warzywna potrawka, która wystarcza za cały obiad. Drugie to deser typu „nigdy nie zgadniesz, z czego jestem zrobiony” – lekkie ciasto z kokosowo-migdałowym posmakiem, bez mąki, z małą ilością tłuszczu. Potrawka jest z mojego repertuaru (to wariacja na temat cassoulet), a przepis na ciasto został podpatrzony na blogu Chef in Disguise, wprowadziłam do niego niewielkie zmiany. Tradycyjnie nikt nie zgadł, z czego było zrobione ciasto…

fasolla 1

Jak widać powyżej, z białej fasoli karłowaty Jaś. Fasolowe ciasto jest naraz lekkie i treściwe, smak strączków szczęśliwie gubi się gdzieś po drodze. Potrawka to bezmięsna wersja cassoulet z południowej Francji. Obie potrawy są proste i szybkie do zrobienia, trzeba tylko pamiętać o namoczeniu na noc Jasia. Z jednej torebki fasoli wychodzi solidna porcja obiadowa i keksówka ciasta – bardzo to praktyczne.

fasolla3

Fasolowo-kokosowe ciasto:
(na 1 keksówkę)

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli*,
  • 3 jajka,
  • 2-3 krople olejku migdałowego (w oryginale: 2 teaspoons vanilla),
  • 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (w oryginale: desiccated coconut finely ground or rice flour or whole wheat flour),
  • trochę kaszy kukurydzianej do wysypania formy (manna też może być).

*fasola ma być miękka, więc tę, która miała trafić do potrawki wyjęłam wcześniej, a resztę gotowałam kwadrans dłużej.

Ugotowaną fasolę przepłucz. Zblenduj z jajkami, olejem i olejkiem migdałowym. Kiedy masa będzie jednorodna, dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Blenduj dalej, aż wszystko się połączy. Przełóż masę do natłuszczonej i wysypanej kaszą formy. Piecz w 180’C przez około 40 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i dopiero potem wyjmij z formy. Dobrze, żeby poleżało chwilę do góry nogami, wtedy jego spód trochę odparuje i nie będzie wilgotny.

fasolla2

Prowansalska potrawka typu cassoulet:

  • 2 szklanki białej fasoli Jaś, ugotowanej al dente (lub nawet sporo twardszej),
  • 2 duże cebule,
  • 2 papryki,
  • 2 puszki pomidorów (w sezonie prawdziwe pomidory),
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • szczypta chilli w płatkach,
  • oliwa z oliwek,
  • ew. 1-2 łyżeczki koncentratu z pomidorów,
  • sól, pieprz.

Posiekaj paprykę i cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Potem podsmaż je w dużej ilości oliwy, aż staną się szkliste (paprykę lepiej dodać dopiero w połowie smażenia, razem z tymiankiem, rozmarynem, chilli i oregano). Dorzuć pomidory wraz z sokiem. Wsyp fasolę i duś całość, aż potrawa zgęstnieje, a fasolka trochę zmięknie i przejdzie smakiem pomidorów i ziół. Dopraw, w razie potrzeby dodaj więcej ziół i koncentrat.
Wersja powyżej jest szybka i podstawowa, kiedy z tej samej fasoli ma powstać deser. W innym przypadku Jasia można gotować w warzywnym wywarze. Latem zamiast puszkowych – obowiązkowo świeże pomidory i zioła. Niektóre francuskie przypisy zamiast Jasia wykorzystują zieloną fasolkę. Wariacji może być dużo, fasola zniesie wszystko.


Niskokaloryczny styczeń 2016

Advertisements

One thought on “Cały obiad z 1 garnka: prowansalska potrawka i ciasto pachnące migdałami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s