Czekoladowe brownie i pieczarkowy pasztet z JEDNEGO GARNKA. Zdrowo, że bardziej się nie da.

czastoczeko1

Tak właśnie. Z zawartości jednego garnka powstał obiad z deserem. Połowa zamieniła się w czekoladowe brownie, a połowa – w pieczarkowy pasztet. Co tak naprawdę było w garnku? Ulubione jedzenie kolarzy (ile tam białka i żelaza!), ludzi z fawizmem i moje…

czastoczeko3

…czyli ciecierzyca. O ile pasztet z ciecierzycy to nic odkrywczego, brownie z cieciorki jest fantastyczne! Czekoladowe, lekko wilgotne, bez wyczuwalnego strączkowego smaku, bez mąki, cukru i tłuszczu. Grupa testerów nie potrafiła odgadnąć, co naprawdę siedzi w tym cieście („eee… mąka i czekolada?”).

Czekoladowe brownie z ciecierzycy:

  • 2 szklanki ugotowanej do miękkości (i bez soli) ciecierzycy,
  • 100 g czekolady min. 70%,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 3 łyżki kawy instant zaparzone w 1/5 szklanki wody,
  • 1/4 lub 2/3 szklanki syropu daktylowego (opcjonalnie jeszcze 2 łyżki cukru),
  • 3 jajka (lub 1/2 szklanki musu z jabłek/dyni/bananów, jeśli ciasto ma być wegańskie),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do wysmarowania formy + kasza kukurydziana/manna do wysypania formy (forma – mała keksówka, ok. 25 cm).

Roztop czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (miska ustawiona na garnku z gotującą się wodą). Zaparz kawę i odstaw oba płyny do ostudzenia. Do dużej miski wsyp ciecierzycę, kakao, proszek do pieczenia, wlej syrop daktylowy, kawę i ostudzoną czekoladę oraz wbij jajka. Jeśli chcesz, żeby ciasto miało bardziej tradycyjny, słodki smak, dodaj 2 czubate łyżki cukru. Jeśli jesteś przyzwyczajona/y do zdrowych deserów, dzielnie odpuść cukier. Zblenduj wszystkie składniki na jak najgładszą masę (trwa to chwilę, ale warto). Spróbuj, czy odpowiada Ci smak masy i ewentualnie dosłodź, a potem przelej do natłuszczonej, wysypanej kaszką formy. Piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 ‚C. Wyjmij, gdy wbity w ciasto patyczek wyjdzie wilgotnawy, ale nie lepiący się (ja sprawdzam, czy ciasto jest gotowe po ok. 45 minutach). Odstaw do ostudzenia i jedz z błogim przeświadczeniem, że to samo zdrowie (magnez! roślinne proteiny! żelazo!).

czastoczeko2

Na wszelki wypadek wklejam jeszcze przepis na pasztet z ciecierzycy. Rzadko robię ten sam pasztet dwa razy – uwielbiam eksperymentować ze strączkowymi bazami i najdziwniejszymi dodatkami. Ten jest na tyle udany, że czasem go powtarzam: jest pieczarkowy, lekko wilgotny, ma nieskomplikowany skład i szybko się go robi.

pasztetciecie

Pasztet z ciecierzycy i pieczarek:

  • 2-2.5 szklanki ugotowanej do miękkości ciecierzycy,
  • pół kilo pieczarek,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku (min. 1/4 główki),
  • ulubiony olej do smażenia (u mnie oliwa),
  • tłuszcz do wysmarowania formy + kasza kukurydziana/manna do wysypania formy,
  • ewent. 1 jajko,
  • przyprawy:
    • sos sojowy – wg uznania,
    • sól i pieprz,
    • majeranek – co najmniej 2 łyżeczki,
    • chilli w płatkach i/lub wędzona ostra papryka,
    • kumin – co najmniej 1 płaska łyżeczka,
    • kurkuma – co najmniej 1 płaska łyżeczka.

Na oliwie podsmaż drobno pokrojony czosnek, cebulę, chilli, kumin i kurkumę. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj poszatkowane pieczarki, sól, pieprz i trochę sosu sojowego. Wszystko ma się powoli dusić na niewielkim ogniu. Kiedy całość będzie gotowa, zmieszaj ją z jajkiem i ugotowaną do miękkości ciecierzycą i zblenduj do wybranej konsystencji (ja lubię gładki pasztet). Ewentualnie dopraw masę, jeśli ma za mało wyrazisty smak, a potem przełóż do keksówki, nasmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką. Piecz w 175’C do suchego patyczka. Po ok. 45 minutach sprawdzam wilgotność – pieczenie potrafi trwać właśnie tyle, a czasem nawet półtorej godziny w zależności od składników. Gotowy pasztet najlepiej ostudzić, a potem dopiero wyjąć z formy. Najlepiej smakuje z chrzanem albo srirachą. A na deser oczywiście czekoladowe brownie!

Jesienne słodkości!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s