Praktyczna kuchnia: resztkowy pudding drożdżowy z powidłami śliwkowymi.

pudd1Nic mnie tak w kuchni nie wkurza, jak marnowanie jedzenia. Po latach udało mi się nauczyć rozsądnego szacowania zakupów, ale nadal czasem lądują ze zmumifikowanymi paprykami albo obrzydliwie miękką, elastyczną marchewką. Brrr. Szczęśliwie wymieniłam pieczywo na owsiankę, więc znikł problem suchego chleba.
Ale nie suchego ciasta.
Ale jest na to metoda. Czerstwe drożdżowe, panettone albo chałka mogą być wykorzystane na tysiąc apetycznych sposobów. Np. jako pudding z powidłami, dżemem morelowym, czy co tam kto ma w domu. Comfort food na jesień, do pochłaniania z książką i pod kocem.

pudd5Resztkowy pudding drożdżowy z powidłami śliwkowymi
(proporcje na keksówkę:)

  • 9 kromek wiekowego drożdżowego ciasta (panettone, chałki itp),
  • 1/3 szklanki powideł lub dżemu o wyrazistym smaku (śliwki, morele),
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietany lub mleka (u mnie śmietanka sojowa),
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania keksówki.

Wysmaruj keksówkę tłuszczem (użyłam kokosowego). Pokrój ciasto na 9 kromek. Czterema wyłóż ciasno formę, używając fragmentów piątej kromki do uszczelnienia dna keksówki. Rozsmaruj na cieście warstwę powideł. Rozłóż pozostałe cztery kromki na wierzchu i analogicznie wypełnij kawałkami ciasta wszystkie szczeliny. Wbij do miski całe jajka, wlej śmietanę/mleko i ubij masę widelcem, żeby była jednorodna. Mieszaninę wlej na wierzch ciasta i poczekaj, aż wsiąknie. Możesz ponakłuwać ciasto widelcem, żeby szybciej nasiąknęło płynem. Kiedy wessie już całą mieszankę, wstaw je do rozgrzanego do 175′ piekarnika. Piecz, aż się mocno zezłoci – u mnie trwało to ok. 40 minut.

pudd2

Pudding jest najlepszy lekko ciepły. Jeśli trochę go zostanie, co mało prawdopodobne, można podgrzać go w piekarniku albo mikrofali. Zagospodarowanie resztek pięknie wpisuje się w trend minimalistycznego i ekologicznego jedzenia. A ciepły pudding, koniecznie z powidłami, wywołuje błogostan w zimy, jesienny wieczór. Dwa zero dla nas.

Marnacja - STOP

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s