Prostsza i lżejsza wersja spaghetti alla Norma

norma3Z 5 tygodni, które spędziłam na Sycylii, przywiozłam opaleniznę, która już dawno zeszła, kawałek kafla w biało-niebieskie wzory, znaleziony w korycie wyschniętej rzeki i przepisy kulinarne. Jeden z ulubionych to pasta alla Norma, makaron z bakłażanami i pomidorami.
Klasyczny przepis na taki makaron zakłada smażenie bakłażanów. Czytaj: dużo oliwy, której bakłażany wypiją każdą ilość, opary smażenia, brudna patelnia. Moja Norma to spaghetti zdrowego leniucha. Mniej pracy, mniej tłuszczu, żadnego pryskania gorącej oliwy, a sos wychodzi praktycznie taki sam. Zmiana jest nieznaczna, ale bardzo ułatwia życie.

norma1Prostsza i lżejsza wersja spaghetti alla Norma:
(na 2 głodne albo 3 powściągliwe osoby):

  • 2 bakłażany,
  • latem: kilka świeżych pomidorów, zimą: puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pepperoncino,
  • ok. pół łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • razowe spaghetti – porcja dla 2-3 osób,
  • ewentualnie ricotta albo parmezan.

Pokrój bakłażany w centymetrową kostkę. Rozrzuć na blasze, skrop lekko oliwą, posyp chilli w płatkach, posól. Piecz do zezłocenia bakłażanów, ok. 20 minut w 100’C. W międzyczasie na oliwie podsmaż posiekany czosnek i uduś pomidory z oregano. Kiedy pomidorowy sos zagęści się, dodaj do niego pieczone bakłażany i duś jeszcze przez chwilę. Do gotowego sosu dorzuć makaron al dente, wymieszaj i od razu podawaj.

norma2Tradycyjnie sos podaje się z soloną ricottą albo parmezanem i świeżą bazylią. Najczęściej z makaronem penne, ale wolę spaghetti. Nigdy nie poprzestaję na jednej dokładce. Dalszy scenariusz to zazawyczaj zjazd powęglowodanowy i sjesta. Taka sycylijska, długa i z brunetem u boku.

Warzywa psiankowate 2015

Pora na pomidora!

Wegetariański obiad V

Warzywa psiankowate 2015

Advertisements

5 thoughts on “Prostsza i lżejsza wersja spaghetti alla Norma

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s