Bezcukrowy deser: zapiekane morele pod chrupką kruszonką

mor1Wrzesień będzie miesiącem oszczędzania – ale przyjemnego, bo w oczekiwaniu na jesienny wyjazd. Kupiłam bilety i opłaciłam noclegi, co oznacza owsiankę i sezonowe warzywa do najbliższej wypłaty. Ale jesienią taka kuchnia naprawdę da się przeżyć. Dzisiaj piekę śniadaniodeser: słodki, a bez cukru. Pod spodem miękki, z wierzchu chrupiący. Tani, sezonowy i z trzech składników. I jeszcze wegański.

mor2Zapiekane morele pod chrupką owsianą kruszonką:
(proporcje na formę wielkości dwóch keksówek)

  • 4 szklanki moreli,
  • 2 szklanki płatków owsianych (górskie lub zwykłe),
  • 4 czubate łyżki tłuszczu kokosowego (w postaci stałej, najlepiej prosto z lodówki).

Morele przekrój na połówki i ułóż w formie do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Jedną trzecią płatków owsianych zblenduj do postaci mączki, dodaj resztę i zblenduj niedbale, na trochę drobniejsze kawałki (może spokojnie zostać sporo całych płatków). Połącz płatki z tłuszczem kokosowym. Najwygodniej bryłkę tłuszczu pokroić na mniejsze kawałki, a potem zblendować z owsianką (blender będzie się zapychał i przyda się co jakiś czas wygarnąc z niego łyżką masę). Powinna z tego powstać grudkowata mieszanka, podobna do kruszonki. Posyp nią równomiernie morele i zapiecz w piekarniku w 120’C przez 20-30 minut, albo do zezłocenia płatków.

mor3

Morele i śliwki to takie owocowe kopciuszki. Nawet te kwaskowate i niezbyt dojrzałe po zapieczeniu robią się słodkie – tak bardzo, że kruszonka z płatków owsianych nie wymaga dodania cukru. Płatki miło chrupią, słodka spodnia warstwa równoważy zdrową wierzchnią warstwę. Najlepsze śniadanie świata. Albo deser.

Advertisements

One thought on “Bezcukrowy deser: zapiekane morele pod chrupką kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s