Cold brew, czyli zrób sobie kawiarnię

cold brew2

To akurat nie cold brew. Zapomniałam zrobić zdjęcie niewyględnemu słoikowi. Apulia, kawa, B. i ja

Co robi człowiek, który na 35m2 mieszkania nie zdołał upchnąć ekspresu i młynka do kawy, a ma wielką ochotę doładować się dobrą kawą z mlekiem? Tak bez wychodzenia z domu, bez alternatywnych maszynek do kawy, filtrów, tygielków, zaparzaczek, plucia fusami?
Robi cold brew. Jedyny minus, że musi wpaść na ten pomysł co najmniej 12 godzin wcześniej. Cała reszta, to już czysta, kawowa przyjemność.

Cold brew to kawa hmmm – parzona, to niezbyt dobre słowo – przygotowana na zimno. Mielone ziarno zalewa się wodą i odstawia na co najmniej pół doby, żeby oddało swoją kofeinową dobroć i aromat. Z gotowej, naciągniętej, piekielnie mocnej esencji można przygotować różne wariacje na temat kawy na zimno. Kawa z mlekiem, kawa lodowa, shake. You name it.

cold brew

Cold brew:

  • zmielona kawa (w miarę możliwości świeżo mielona),
  • woda w temperaturze pokojowej,
  • szklane naczynie, np słoik.

Wsyp do słoika kawę. Zalej wodą w proporcji: 1 jednostka kawy do 5 – 8 jednostek wody (z 1:5 wychodzi naprawdę mocna esencja). Wymieszaj porządnie, odstaw na co najmniej 12 godzin do naciągnięcia – cały czas w temperaturze pokojowej. Nastepnego dnia odcedź płyn przez gęste sitko, albo co tam masz pod ręką (czystą ściereczkę kuchenną, filtr do kawy itp). Jeśli w esencji zostały jakieś drobinki kawy, odcedź ile razy trzeba, żeby wszystkie znikły. Gotową esencję możesz w dowolnej proporcji zmieszać z mlekiem, wodą, zmiksować z kostkami lodu albo lodami.
Niewykorzystana esencja wytrzyma w lodówce ładnych parę dni. A co z fusami? Na piling z nimi!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s