Zielona fasolka po francusku

faso2Nazwa trochę na wyrost – francuska rodzina, u której kiedyś mieszkałam, podawała tak przyrządzoną zieloną fasolkę do obiadu. U mnie to najczęściej samodzielne danie z kawałkiem bagietki. Przepis jest skrajnie prosty, ale takie sa najfajniejsze – trzy zasadnicze składniki, niewiele zachodu i pyszny efekt końcowy.

faso3

Zielona fasolka po francusku
(na 2 osoby na samodzielny obiad)

  • 3/4 kg zielonej fasolki,
  • 3 ząbki aromatycznego czosnku (albo więcej),
  • dużo oliwy,
  • ew. czosnek granulowany,
  • chilli w płatkach,
  • sól, pieprz.

Ugotuj fasolkę al dente. Posiekaj czosnek w średniej wielkości kostkę. Podgrzej na patelni dużą ilośc oliwy (co najmniej 1/5 szklanki). Podsmaż połowę czosnku, a kiedy będzie dochodził, wrzuć na rozgrzaną oliwę szczyptę pepperoncino i fasolkę. Smaż na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając. Możesz dodatkowo oprószyć fasolkę suszonym czosnkiem w proszku. W połowie smażenia dodaj resztkę czosnku, posól, lekko popieprz. Fasolka jest gotowa, kiedy minimalnie zacznie brązowieć. Lubię taką solidnie wysmażoną, z czosnkowymi skwarkami i kawałem bagietki. Do tego porządnie schłodzone chłodne białe wino i romantyczna kolacja czosnkożerców gotowa. Niebo. Końcowy efekt jest najlepszy, kiedy i czosnku, i oliwy jest bardzo dużo. Podzielcie się fasolką z osobą, z którą potem spędzicie czas ;) (zapach!). Enjoy.

faso1

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s