Ratunkowy obiad na upały. Aromatyczna kuskusowa sałatka.

kusk3Mam malutkie mieszkanie, które w upał bardzo mocno podgrzewa się od gotowania. Kiedy temperatura zaczyna przekraczać 30 stopni, moje jedzenie zmierza w stronę raw. W takich chwilach ratuje mi życie ten zimny obiad – coś pomiędzy tabbouleh a sałatką z kuskusem. Wszystkie dodatki poza jajkami są surowe, więc nie trzeba umierać z gorąca przy rozgrzanej kuchence. Jeśli kuskus ma być bardziej sycący, dodaję parę jajek i ser. Ważne są przyprawy, duża ilość soku i skórki z cytryny oraz oziębianie w lodówce – dzięki nim potrawa jest orzeźwiająca i lekka.

Kuskusowa orzeźwiająca sałatka:

  • 150 g kuskusu,
  • 1 cytryna,
  • 1/5 szklanki oliwy,
  • garść liści mięty / pietruszki,
  • 2-3 pomidory malinowe albo kilkanaście pomidorków cherry,
  • czerwona papryka,
  • pół długiego ogórka,
  • pół cukrowej cebuli albo szalotka (opcjonalnie),
  • 2-3 jajka na twardo albo awokado albo puszka ciecierzycy,
  • opcjonalnie – kozi ser / owczy ser / feta – ilość wg uznania,
  • szczypta cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta kuminu,
  • duża szczypta chilli w płatkach,
  • ew torebka mięty (kiedy nie ma świeżej mięty),
  • sól, pieprz.

Sparz cytrynę i otrzyj z niej skórkę. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale część wody zastąp sokiem z całej cytryny. Rozpulchnij gotowy kuskus widelcem i odstaw w chłodne miejsce. Pomidory, paprykę, ogórek i jajka pokrój w drobną kostkę (wszystko powinno być tej samej wielkości). Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Miętę / pietruszkę potnij na drobne paski. Zmieszaj wszystkie składniki z kuskusem, dopraw tartą cytrynową skórką, cynamonem, imbirem, kuminem, chilli, solą i pieprzem. Jeśli nie masz świeżej mięty, wsyp torebkę suszonej. Dodaj oliwę, solidnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

kusk1

Do kuskusu pasują też kapary i oliwki, ale często celowo z nich rezygnuję – są wyraziste i nie chcę, żeby zagłuszyły cytrynowy smak potrawy. Kuskus można zastąpić bulgurem (jak w tabbouleh), ale trzeba go gotować ok 10-20 minut – w upał też wolę z tego zrezygnować. Jeśli nie chcemy wilgotnej sałatki, dobrze jest odsączyć pomidory z soku i pestek i użyć samych ścianek. Sałatka genialnie sprawdza się w upał, kiedy trzeba szybko i tanio wyżywić dużo osób, na działce, pod namiotem i w różnych partyzanckich okolicznościach – czyli właśnie teraz, w wakacje.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni Piknik

Uczta pod gołym niebem

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s