Cukinie faszerowane bulgurem, fetą, oliwkami i ziołami.

bulgur1Te małe, ogrze główki to okrągłe cukinie. Kupiłam je tylko dla kształtu i żeby było inaczej niż zwykle, nafaszerowałam bulgurem i greckimi dodatkami. W zasadzie smakują jak zwykłe cukinie, ale dostały dodatkowe punkty za ujmujący wygląd. Czy nie są urocze???

bulgur4

Cukinie faszerowane bulgurem, fetą, oliwkami i ziołami:

  • 8 średnich cukinii dowolnego kształtu,
  • 1-2 szklanki grubego bulguru,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • kostka fety,
  • pół szklanki czarnych oliwek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • solidna szczypta chilli w płatkach,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Odetnij cukiniom czapeczki (jeśli masz tradycyjne, podłużne, przekrój je wzdłuż na pół), wydrąż miąższ. Puste cukinie wraz z czapeczkami piecz w 175 stopniach przez co najmniej 20-30 minut. Nastaw też bulgur, żeby ugotował się zgodnie z przepisem na opakowaniu (mój był bardzo gruby, więc trwało to dobre pół godziny). W międzyczasie podsmaż wolno posiekany czosnek, cebule i chilli. Gdy się zeszklą, dodaj posiekany miąższ cukinii, tymianek, oregano i koncentrat i duś powoli. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie dolej oliwy. Wszystko powinno być gotowe w podobnym czasie: cukinie upieczone, bulgur ugotowany, nadzienie podduszone. Pokrój fetę w kostkę, a oliwki na połówki, dodaj do bulguru i wmieszaj duszone warzywa. Nafaszeruj cukinie, przykryj czapeczkami i piecz jeszcze przez 20-30 minut (lub do miękkości warzyw).

bulgur2Zamiast cukinii można tak nafaszerować bakłażany, kabaczki, patisony. Będę polować na okrągłe cukinie tylko dlatego, że idealnie pasują do moich pudełek-lunchboxów. Pragmatyzm nade wszystko!

Reklamy

One thought on “Cukinie faszerowane bulgurem, fetą, oliwkami i ziołami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s