Gazpacho, czyli jak przetrwać upał.

gazp2Ta zupa oznacza, że lato nadeszło, bo 1) jest gorąco i 2) pomidory staniały. A to niechybne oznaki lata. Oprócz tego jeszcze 3) nie chce się (i nie da) wytrzymać w kuchni, ponieważ: patrz punkt 1. Gazpacho pięknie oszukuje upał, bo jest prawdziwym daniem obiadowym, a nie trzeba go gotować. To perełka wśród chłodników – nie zawiera nabiału, którego niektórzy nie mogą bądź nie chcą jeść. I jest pyszna.

Andaluzyjskie gazpacho:

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • pół długiego ogórka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa – co najmniej 1/5 szklanki,
  • ocet balsamiczny – jak wyżej,
  • sól i pieprz,
  • ewentualnie – 1 biała bułka wielkości kajzerki (chyba, że zależy nam na zupie w wersji raw).

Rozkrusz bułkę i ułóż na spodzie garnka. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Czosnek zetrzyj drobno (chyba, że masz dobry blender – mój potrafi przepuścić wielkie kawały czosnku). Pokrój wszystkie warzywa na takie kawałki, z jakimi poradzi sobie blender i wraz z czosnkiem dorzuć do garnka. Dodaj ocet, oliwę i przyprawy. Zblenduj wszytko na gładko, ewentualnie dopraw jeszcze. Podaj gazpacho porządnie schłodzone, ale nie lodowate – zgubi wtedy aromat warzyw.

gazp1

Żółta papryka zamiast czerwonej, ale reszta się zgadza.

Ilu kucharzy, tyle przepisów – nie ma dwóch takich samych gazpacho. W andaluzyjskiej wersji zupy powinny być pomidory, papryka, ogórek, czosnek, ocet i oliwa, niektórzy dodają cebulę (dla mnie jest zbyt dominująca). Jest jeszcze zielona wersja zupy, wersja biała, gotowana, słodka, wersja z warzyw pokrojonych w kostkę zamiast blendowanych, regionalne wersje z różnymi ponadprogramowymi dodatkami. Jeśli chcemy andaluzyjskie gazpacho w wersji raw, można opuścić bułkę i dla zagęszczenia zupy dodać pomidory bez soku i zawartości komór nasiennych. Pierwsze gazpacho w sezonie zawsze robię klasyczne, a potem poszaleję z innymi, eksperymentalnymi wariantami – sky is the limit.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s