Spaghetti z białymi szparagami, parmezanem i masłem cytrynowym. Na upały.

szpa2Minimalistyczny makaron: kilka prostych, mało przetworzonych składników, niewiele przygotowań. Efekt końcowy jest subtelny, raczej nie dla fanów bardzo mocnych smaków. Delikatny, cytrusowy, świetny na upalne dni.

Spaghetti z białymi szparagami, parmezanem i masłem cytrynowym.

  • pęczek białych szparagów,
  • 1 cytryna – najlepiej niepryskana,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu + ok 2-3 łyżki stołowe parmezanu, zestruganego na duże płatki,
  • spora szczypta chilli w płatkach,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy + 2 solidne łyżki masła,
  • porcja makaronu dla 2 osób.

Pokrój szparagi w trzycentymentrowe kawałki i ugotuj al dente. Zachowaj wodę spod szparagów, żeby ugotować w niej makaron. Sparz i osusz cytrynę. Z połowy zetrzyj skórkę, z drugiej połowy zestrugaj cienkie płatki żółtej skórki. Wyciśnij też sok z połowy owocu. Nastaw wodę na makaron. W międzyczasie w łyżce oliwy i 2 łyżkach masła wolno podgrzewaj chilli, czosnek i płatki cytrynowej skórki. Mają powoli oddawać swój aromat tłuszczowi w czasie, gdy makaron będzie się gotował. Gdy będzie już dochodził, wrzuć na patelnię szparagi i podsmaż na większym ogniu. Makaron minimalnie twardszy niż al dente odcedź, a potem dorzuć na patelnię razem z połową tartego parmezanu, sokiem z cytryny i odrobiną wody z gotowania. Pomieszaj porządnie, żeby składniki oblepiły makaron i podawaj od razu, posypany resztą tartego parmezanu, parmezanowymi płatkami i tartą cytryną.

szparg3

Najlepiej sprawdzi się tagliatelle, fettucine, albo inne szerokie, długie wstążki (tradycyjnie miałam w domu tylko razowe spaghetti). Jeśli używa się makaronu z pełnego przemiału, najlepiej zwiększyć ilość skórki cytrynowej i parmezanu. Sos jest bardzo delikatny, ale sycący i w miarę szybko się go robi. Jedyna jego wada, to że słabo wychodzi na zdjęciach…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s