Lekki i szybki biszkopt z truskawkami – na upalny dzień.

biszk1Biszkopt? Omlet? Biszkoptowy omlet? Nie wiem, jak go nazwać dokładnie, ale jest lekki, puszysty i bardzo szybko się go robi. Pasuje na hulaszcze weeekendowe śniadanie, może być lżejszą alternatywą ciasta na deser. Przepis jest od dawna w rodzinie, biszkopt robiła babcia, mama i ciotka, teraz robimy go Dodo-siostra i ja. Proste składniki, pięć minut przygotowań, a kwadrans później mamy gotowe pachnące, lekkie ciasto z truskawkami.

biszk2Lekki biszkopt z truskawkami:
Na keksówkę:
(mała porcja dla 3 osób, albo większa dla 2)

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżki proszku do pieczenia,
  • odrobina tłuszczu do posmarowania formy (+ewent. kasza manna albo kukurydziana do wysypania formy – wystarczy odrobina),
  • kilkanaście truskawek.

Natłuść i wysyp formę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę. Do miski z żółtkami wlej pianę, wsyp mąkę i proszek i delikatnie połącz składniki. Przelej ostrożnie masę do formy i ułóż w niej truskawki czubkami do góry (nie wciskaj truskawek, raczej umieść je na cieście – i tak się zapadną). Piecz kwadrans w nagrzanym do 175’C piekarniku. Gdy ciasto zezłoci się i zacznie lekko odstawać od ścianek, wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj biszkoptu od razu, tylko uchyl lekko drzwi piekarnika. Zbyt szybka zmiana temperatury może sprawić, że ciasto opadnie.

biszk3Babcia Kościelska zazwyczaj robiła biszkopt z truskawkami, ale pasują do niego praktycznie wszystkie owoce. Te większe lepiej pokroić, żeby nie zapadały się w głąb ciasta w czasie pieczenia. Biszkopt najlepiej szybko zjeść, inaczej zrobi się suchy (to przez małą ilość tłuszczu w cieście). Ale to raczej nie problem. Nie rozpada się w transporcie, świetnie pasuje na piknik – w zeszłym tygodniu zaliczył wycieczkę do Otwocka i jedzenie w plenerze. W ten weekend pewnie nie będzie inaczej.

Milion Smaków Truskawek - druga edycja
 
Wiosenne słodkości!

Reklamy

7 thoughts on “Lekki i szybki biszkopt z truskawkami – na upalny dzień.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s