Retro kisiel truskawkowy.

kistrusk1W poprzednich sezonach truskawkowych najczęściej robiłam koktajle ze zmiksowanych truskawek i kefiru, maślanki albo pitnego jogurtu. W tym roku musiałam z nich niestety zrezygnować. Przez świeżo nabytą, paskudną alergię na mleko oraz z etycznych względów ograniczyłam spożycie nabiału niemal do zera. Żegnajcie, mleczno-truskawkowe szejki! Potrzeba matką wynalazków – wymyślam teraz inne truskawkowe napoje. Ok, są mleka roślinne, które można połączyć ze zmiksowanymi owocami, ale ostatnio chodziło za mną coś gęstszego. Kisiel truskawkowy – do picia albo jedzenia łyżką, na ciepło albo na zimno.

kistrusk2

Kisiel truskawkowy:
(na ok. 3-4 porcje),

  • 4 szklanki truskawek,
  • 2 – 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej/mąki ziemniaczanej,
  • ew. ulubiona substancja słodząca.

Przygotuj zawczasu kilka kubków, miej też pod ręką ulubioną substancję słodzącą. Zblenduj truskawki na jednorodny mus. W rondelku zagotuj szklankę wody, a w pozostałej rozmieszaj skrobię/mąką ziemniaczaną. Jeśli kisiel ma być pitny, użyj ok. 2 łyżki skrobi, jeśli gęstszy –  co najmniej 3.  Wlej mieszankę do wrzątku cienką strugą, cały czas mieszając. Nie przestając mieszać, dolej truskawkowy mus. Gdy truskawki połączą się ze skrobią, dosłodź kisiel i rozlej do kubków. Najlepszy jest lekko ciepły, albo bardzo mocno schłodzony.

To nie jest ani wyrafinowany, ani mało znany przepis – kto nie zna kiślu! Zapomniałam o nim jednak na długo, więc może teraz też się komuś przypomni. Ten domowej roboty jest najlepszy, najdrowszy, a robi się go błyskiem. Truskawkowy retro-powrót do dzieciństwa, w sam raz na 1 czerwca.

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s