Tagliatelle z botwiną i kozim twarożkiem.

bott1

Tak wiem, to spaghetti. Tagliatelle akurat mi zabrakło – a szkoda, sos fajniej by je oblepiał.

Makaronowa wersja tego przepisu. Tym razem smażona botwinka i kozi twarożek są dodatkami do razowego makaronu. Na szybki, wiosenny obiad.

Tagliatelle ze smażoną botwinką i kozim twarożkiem:

  • dwa pęczki botwiny (minus buraczki),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szczypta chilli w płatkach,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz,
  • dużo oliwy,
  • dodatkowo: porcja makaronu dla 2 osób (preferowane tagliatelle albo kokardki).

Potnij łodygi botwinki na centymetrowe kawałki, a liście porwij. Czosnek pokrój drobno albo wyciśnij. Podsmaż go na oliwie razem ze szczyptą chilli, a gdy zacznie pachnieć, dorzuć botwinowe łodygi. Kiedy trochę zmiękną, wrzuć na patelnię liście i oregano i wlej łyżkę wody. W międzyczasie ugotuj makaron, żeby był trochę twardszy, niż al dente (dojdzie jeszcze na patelni). Niedbale odsączony dorzuć do usmażonej botwiny, posól, popieprz, pomieszaj, po minucie wyłącz gaz. Od razu dodaj kilka łyżek koziego twarożku i połącz całość dokładnie. Podawaj od razu.

bott2

Pomysł na smażoną botwinę jest ściągnięty z włoskiej kuchni. Ta tradycyjna, regionalna, wykorzystuje wszystkie możliwe jadalne rośliny, dostepne lokalnie. Cavolo nero, endywia, kardy, szpinak, cime di rapa – co tylko rośnie pod ręką trafia na patelnię w towarzystwie czosnku i oliwy. Nasza botwinka nie gorsza, zwłaszcza, że ta najprostsza technika obróbki wydobywa z niej maksimum smaku. Podsmażona botwina i kremowy kozi twarożek zmieniają się w pyszny sos. Jedyne co, to użyłabym tagliatelle zamiast spaghetti, żeby sos miał co oblepiać. Enjoy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s