Mus z rabarbaru i wody różanej. Kilka deserów w jednym.

rabarb 700 450

Warzywo z Syberii kojarzy mi się z czymś szarym i korzeniowym, a nie z pastelowym deserem. A jednak. Rabarbar to warzywo, kuzyn szczawiu i gryki i faktycznie pochodzi znad Wołgi. Rabarbar dla mnie to taki kopciuszek: ma oryginalny smak, daje dużo możliwości obróbki, a mimo to najczęściej trafia do kompotu, ciasta albo crumble. Mam zamiar to zmienić i tej wiosny zaczęłam eksperymenty z rabarbarem. Na pierwszy ogień poszedł zwykły mus, ale w nowym ujęciu: rabarbarowi towarzyszy woda różana i kardamon. Te dwa dodatki podbijają smak rabarbaru i nadają mu orientalny, nietypowy charakter. Mus jest świetną bazą do innych deserów.

rabarb 2 700 450

Mus z rabarbaru, wody różanej i kardamonu:
(na 4-5 porcji)

  • 6 dużych łodyg rabarbaru,
  • 2 łyżki syropu daktylowego albo cukru,
  • 2 łyżki wody różanej (lub więcej),
  • 1/3 łyżeczki kardamonu (można zamiast niego użyć imbiru w proszku – inny smak, ale też dobry efekt),
  • sok z 1/3 cytryny (albo 2 szczypty limonki kaffir w proszku),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Posiekaj rabarbar na nieduże kawałki i wrzuć do rondla z grubym dnem. Dodaj 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru i łyżkę stołową wody. Duś rabarbar pod przykryciem, na małym ogniu i mieszając raz na jakiś czas. Gdy się rozpadnie do postaci musu, dodaj mąkę ziemniaczaną i kardamon i dobrze wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilę, zestaw z ognia i wlej wodę różaną. Jeśli deser ma być podany na ciepło, wystarczą 2 łyżki stołowe wody. Jeśli będzie schłodzony, dodaj co najmniej 3 łyżki. Pozostaw rabarbar w tej postaci albo zblenduj do jednorodnej konsystencji. Mus gotowy!
W wersji na ciepło można polać nim waniliowe lody i posypać całość siekanymi niesolonymi pistacjami. Mus jest też świetną bazą do innych deserów: ułóż go warstwami z jogurtem i pokruszonymi bezami, a powstanie kwaskowato-różany Eton mess. Zapiecz pod kruszonką, dodaj wody i zrób kisiel albo zamroź do postaci sorbetu (pamiętaj wtedy o mieszaniu co godzinę, żeby nie zrobiły się lodowe grudy).

rabarb 3 700 450

A na koniec jeszcze dwie ciekawostki:
1. Woda różana to dobry naturalny tonik – szczególnie dla dojrzałej, naczyniowej, suchej skóry (=dokładnie moja). Naprawdę działa: nawilża, koi, uspokaja. Jedyne co mi przeszkadza, to kulinarnie kojarzący się, bardzo słodki zapach. Jest ładny, ale po użyciu toniku czuję się jak rachatłukum. Ważne – woda różana musi mieć dobry skład, tzn. zawierać tylko ekstrakt z róży i wodę.
2. Rhā w nazwie rabarbaru pochodzi od słowa, którym antyczni Grecy nazywali rzekę Wołgę.

I to było na tyle. Rabarbar jeszcze tu powróci, stay tuned.

Rabarbarowa rewolucja

Wiosenne słodkości!

Advertisements

2 thoughts on “Mus z rabarbaru i wody różanej. Kilka deserów w jednym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s