Leniwy obiad niedzielny: jedna blacha, dużo dobrego.

ryba2Są dni, kiedy wszystko jest lepsze od utknięcia przy kuchence. Zwłaszcza, jeśli regularnie gotuje się na gościnnych występach w kuchni z wyjściem na piękny ogród z oczkiem wodnym i kuszącymi leżaczkami. Tak właśnie było w ostatni weeekend: obłędne majowe słońce, ciepło, a na tarasie leżak i książka. Z drugiej strony mili ludzie, którym chce się ugotować coś dobrego. 5 minut roboty + 40 minut czytania na słońcu w ogrodzie = dobry obiad. Da się? Da się.

pieczonyobiad1A jak? Za pomocą mojej ukochanej metody pieczenia wielu składników na jednej blasze. Potrzebna jest tylko głęboka teflonowa forma (żeby sok z pieczenia nie uciekł), coś do upieczenia;), dużo ziół i przypraw, oliwa albo masło. Zimą piekę korzeniowe warzywa i ziemniaki, na eleganckie obiady warzywa + owoce morza, latem pomidory, paprykę i bakłażany, w chwili zapaści finansowej warzywa z włoszczyzny (pyszny, gotowy zestaw). Najważniejsze, żeby na jednej blasze znajazło się dużo różnych składników, aromatyczne dodatki (czosnek, zioła, przyprawy) i spory chlust oliwy/bryłka masła.
W zasadzie każde warzywo nadaje się do pieczenia, łącznie ze szparagami i sałatą, trzeba je tylko dobrze natłuścić. Tym razem jako gwiazda blachy wystąpiły pstrągi. Pamiętaj  tylko: blacha ma być wielka – musi się na niej jak najwięcej zmieścić.

ryba3

Koperkowo-cytrynowy pstrąg i warzywa pieczone na jednej blasze:

  • 3 całe oczyszczone pstrągi,
  • duży wiecheć koperku,
  • pół cytryny,
  • duuużo masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziemniaków, oraz:
  • inne warzywa, które akurat masz pod ręką – im różnorodniej, tym lepiej (aczkolwiek przyznam, że w weekend miałam tylko młode ziemniaki i cukinię),
  • sól i pieprz,
  • chilli w płatkach.

Umyte pstrągi ułóź na blasze. Wnętrze każdej ryby dopraw sola, pieprzem i chilli, ułóż bardzo cienko pokrojone plasterki czosnku, standardowe plasterki cytryny i małe bryłki masła – co najmniej łyżke na rybę. Nie obieraj ziemniaków – pamiętaj, leżak czeka! – tylko pokrój je w plastry ok. 0.5 cm, a cukinię w grube plastry. Jeśli masz inne warzywa, posiekaj je w takie kawałki, żeby wszystko upiekło się w tym samym czasie. Ułóż je dookoła ryb, dobrze dopraw i obrzuć małymi kawałeczkami masła oraz gałązkami koperku. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika (170’C), a do lodówki białe wino. Weź książkę pod pachę i wolnym krokiem udaj się na leżak. Nastaw budzik na 30 minut i zagłębij w lekturze. Pamiętaj o SPF – nie chcemy zmarszczek. Po półgodzinie nieśpiesznie sprawdź, co słychać u pstrąga. Najpewniej przyda mu się jeszcze chwila – od teraz co 5 minut sprawdzaj, czy danie jest gotowe. Wrzaśnij na współbiesiadników, żeby nakryli stół na tarasie i otworzyli białe wino. Za chwilę wszyscy będziecie jeść soczyste, koprowo-czosnkowo-cytrynowe pstrągi, kruchutkie ziemniaki i idealnie upieczone warzywa.
Mission accomplished.

A tu inne leniwe obiady:

rezultat2

rezultat1blacha2blacha3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s