Orientalne faszerowane bakłażany z kuminem, cynamonem i chilli…

baklazanarab2

…i jeszcze z imbirem, czosnkiem i oregano. Zamiast ryżu – kasza jęczmienna, która sprawdza się o wiele lepiej niż ryż: nie klei się, pozostaje jędrna, a podobnie jak ryż przejmuje smak nadzienia. Grubość kaszy nie ma znaczenia – nada się zarówno drobno łamana mazurska, jak i pęczak. Pół łyżeczki cynamonu w przepisie to nie błąd :) Dzięki niemu bakłażany nabierają orientalnego, wyrazistego smaku.

baklazanarab1Faszerowane bakłażany:

  • 4 spore bakłażany,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku (użyłam pół główki :D),
  • kawałek imbiru wielkości żeńskiego kciuka (dlaczego to tak makabrycznie brzmi? :D),
  • kilkanaście pieczarek,
  • 4/5 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • pół łyżeczki chilli w proszku (lub mniej, jeśli jest ostre),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • czubata łyżeczka kuminu,
  • czubata łyżeczka oregano,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • oliwa z oliwek – dużo (co najmniej 1/4 szklanki),
  • sól, pieprz.

Ugotuj kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu – ale chwilę krócej. Ma być jędrna. Wydłub łyżeczką miąższ z bakłanów i posiekaj, a puste łódeczki zapiecz w piekarniku przez 20-30 minut (ok. 170’C). Na oliwie podgrzej cynamon i chilli, a kiedy zaczną mocno pachnieć, dodaj pokrojoną drobno cebulę, czosnek i imbir i smaż powoli. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Pozostaw kilka największych kapeluszy i wydrąż je lekko. Kiedy cebula i czosnek będą już miękkie, dorzuć bakłażany i pieczarki, koncentrat, kumin, oregano, sól i pieprz. Smaż mieszankę powoli, aby wszystkie smaki się przeniknęły. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy. Gdy nadzienie będzie już gotowe, zdejmij je z ognia, dodaj kaszę i chlust oliwy i porządnie wymieszaj oraz ewentualnie jeszcze dopraw. Wypełnij masą bakłażany i kapelusze pieczarek. Zapiekaj wszystko w ok. 170’C przez pół godziny, lub do momentu, gdy bakłażanowe miseczki będą porządnie upieczone. Faszerowane bakłażany są dobre na ciepło oraz na zimno, jako przystawka. Podgrzewane w pracowej kuchni wywołują falę okrzyków: „a co tak ładnie pachnie?” oraz, co gorsza, „daj spróbować!”. Tak tylko ostrzegam.

baklazanarab3

Kaszowa ściąga. Jakiś czas temu odstawiłam biały ryż i biały makaron. Ten pierwszy zastępuję najczęściej kaszą jęczmienną – o dziwo w potrawach sprawdza się dużo lepiej niż brązowy ryż, szybciej się gotuje, jest delikatniejsza w smaku i łatwiej przejmuje aromat sosów. Kasza jęczmienna występuje w różnych postaciach, w zależności od stopnia rozdrobnienia i obróbki.
Najgrubszy jest pęczak – całe jęczmienne ziarno bez łuski. Rozdrobniony, niepolerowany pęczak jest nazywany kaszą wiejską (albo łamaną). Kasza mazurska (albo perłowa) również jest rozdrobniona, ale wypolerowana. Tak samo jak wiejska występuje w kilku grubościach. Co zawiera kasza jęczmiennna? Z ciekawszych rzeczy: przeciwnowotworowy betaglukan, sporo witaminy K i przeciwutleniaczy, spowolniających procesy starzenia (hurrrra). Minusy? Jęczmień zawiera gluten, jeśli ktoś się tym przejmuje…

Wiosenny detoks

Reklamy

3 thoughts on “Orientalne faszerowane bakłażany z kuminem, cynamonem i chilli…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s