Słowiańska niskobudżetowa uczta.

kapsa1

Obiecaj w ciemno, że przygotujesz to danie. Jakkolwiek mało zachęcająco będzie brzmiało. To pieczona biała kapusta (ewentualnie w towarzystwie ziemniaków). Brzmi jak czołowe osiągnięcie słowiańskiej kuchni, smakuje zaskakująco dobrze i ciekawie, nudna kapusta zmienia się nie do poznania. To kolejny zimowy, leniwy obiad, którego przygotowanie ogranicza się do kilku ciachnięć nożem i sypnięcia przyprawami, a po półgodzinie pieczenia dostaje się blachę parującego comfort food.

kapsa2

Pieczona biała kapusta:

  • pół główki białej kapusty,
  • oliwa (dużo),
  • chilli w płatkach,
  • czosnek granulowany lub świeży starty na papkę,
  • pieprz, sól.

Umyj kapustę, osusz i pokrój w ćwiartki albo plastry. Kawałki w najgrubszym miejscu nie powinny przekraczać ok. 4 cm. Ułóż je w teflonowym albo szklanym naczyniu do zapiekania. Porządnie chluśnij oliwą,  niech dostanie się pomiędzy liście. Dopraw liście solą i pieprzem, chilli i czosnkiem. Piecz w 100-150’C do miękkości (u mnie było to 45 minut, czas zależy od grubości kawałków, naczynia itp. ) Żeby kapusta zachowała wilgoć i nie wyschła na pergamin, przez pierwsze 20-30 minut powinna być przykryta folią aluminiową (nie trzeba robić tego pedantycznie, wystarczy położyć kawałek folii o podobnych wymiarach, co forma).  Kiedy kapusta będzie miękkawa, zdejmij folię i przez kilka minut zapiekaj bezpośrednio, żeby brzegi kapusty apetycznie zbrązowiały. To dobry moment na użycie dodatków: posypanie parmezanem, płatkami drożdżowymi, strużkami camemberta albo zielonego sera, albo na zalanie beszamelem. Kapustę można piec aż do miękkości, jest wtedy słodka i fajnie kontrastuje ze słonawymi serami.

 kapsa3

Moja kapustę piekłam razem z grubymi plastrami ziemniaków. Obrzuciłam je bryłkami masła i posypałam curry. Doszły jednocześnie z kapustą, lekko przesiąkły jej sokiem i przypiekły się na krawędziach. Jeśli chce się mieć pełny obiad, można chwilę przed końcem pieczenia rozbić na ziemniakach jajko sadzone albo ułożyć grube kawałki oscypka.  Słowiańska uczta gotowa.

Zdrowa przekąska

Marnacja - STOP

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s