Trochę wakacji w środku zimy. Owocowa sałatka z egzotycznym sosem.

s1

Nuda, panie, przednówek nie rozpieszcza wegetarian. Mam teraz kryzys owocowy. Rano owsianka z jabłkiem albo bananem. Czasem wpadnie mi w ręce kiwi. Granaty potrafię zjeść tylko jako dodatek do czegoś – garstka ziarenek w sałatce albo owsiance. I tak w kółko. Nuda. W ramach walki z kryzysem zrobiłam w weekend stos sałatki owocowej z sosem, który nieodmiennie kojarzy mi się z wakacjami. Trochę pomogło.

Owocowa sałatka z sosem imbirowo-cytrynowo-daktylowym:

  • 2 duże jabłka,
  • 2 banany,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • pół szklanki pestek granatu,
  • kawałek imbiru wielkości połowy kciuka (jeśli sałatka ma być ostra i wyrazista, może być nawet więcej),
  • łyżka słodu daktylowego.
  • ewent. szczypta kardamonu, liście mięty, starta cytrynowa skórka, limonka zamiast cytryny etc.

Pokrój owoce w podobnej wielkości kawałki: banany w półplasterki, jabłka w kostkę, pomarańcze – każdą cząstkę na 3. Wydłub granatowe pestki, wymieszaj wszystkie owoce razem. Nic skomplikowanego.

Zetrzyj imbir na papkę na najmniejszych oczkach tarki. Do małej miseczki wyciśnij cytrynę, najlepiej z kawałkami miąższu. Wymieszaj sok cytrynowy z imbirem i syropem daktylowym. Polej nim owoce, zmieszaj porządnie. Sałatka jest najlepsza, kiedy chwilę postoi w lodówce i kawałki owoców lekko zamarynują się w cytrynowo-imbirowym sosie. Specjalnie zrobiłam jej dużo więcej i mieszałam z poranną owsianką – miła odmiana po owsiance monoowocowej.

s2

Sos nie jest skomplikowany, ale rewelacyjnie zmienia smak zimowych owoców. Nawet taki prosty zestaw, jak jabłka, banany i pomarańcze, nabiera egzotycznego posmaku. Oczywiście można użyć innej substancji słodzącej, ale słód daktylowy wnosi do sosu nieoczywistą, wielowymiarową słodycz i lepiej sprawdzi się niż biały albo nawet brązowy cukier. Ostatnio dodaję go do wszystkiego: sosów, wypieków. Jest świetnym wegańskim zastępnikiem dla miodu i ma mnóstwo składniki mineralnych, szczególnie potasu. Można przygotować słód daktylowy samemu, ale gotowy, kupny syrop nie jest bardzo drogi i ma dobry skład (woda i daktyle) oraz poręczne opakowanie. W tym przypadku stawiam na gotowce. Słód jest na pewno zdrowszy od cukru, ale nie oszukujmy się, fruktoza, główny składnik syropu, w nadmiarze też jest szkodliwa.

Sos można wykorzystać także jako egzotyczną marynatę do ryb i krewetek. Warto wtedy dodać więcej imbiru, a ująć syropu daktylowego. I znowu pachnie wakacjami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s