Tysiąc potraw z włoszczyzny. Słodka zupa z pieczonych zimowych warzyw, czosnku i tymianku.

zu2

Ta zupa to idealny przepis na styczeń. 1. Jej składniki są tanie, a styczeń… wiadomo. 2. Jest środek zimy i poza korzeniowymi dostępne warzywa pochodzą z końca świata i/lub są ohydne. 3. Ta zupa jest po prostu dobra i choćby dlatego warto ją zrobić. Uwaga dla Dodo – ucieszysz się, tym razem włoszczyzny nie trzeba siekać w zapałki, wystarcza grube kawały :)

zupakorzeniowe1

Zupa z pieczonych korzeniowych, czosnku i tymianku:

  • dwa pęczki włoszczyzny,
  • 2-3 cebule,
  • główka czosnku,
  • tymianek,
  • oliwa,
  • chilli w płatkach, sól, pieprz,
  • opcjonalnie: oregano, sos chilli np. sriracha, ostra pasta ajvar (koncentrat z tubki, a nie pasta ze słoika).

Obierz włoszczyznę i cebule i pokrój na mniejsze, podobnej wielkości kawałki (a pory wzdłuż). Od główki czosnku odkrój czubek. Ułóż wszystkie warzywa na blasze, skrop oliwą i posyp tymiankiem. Dokładniej natłuść pory i wlej trochę więcej oliwy do główki czosnku. Piecz, aż warzywa zrobią się miękkie.  W garnku podgrzej oliwę ze szczyptą chilli. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z główki, dodaj je do garnka razem z upieczonymi warzywami. Przesmaż chwilę, a potem zalej wodą do takiej wysokości, żeby minimalnie przykrywała warzywa. Gotuj je przez 10 minut, a potem zblenduj na gładko. Dopraw ewentualnie sosem chilli, solą, pieprzem i większą ilościa oliwy.

zu1

Żółta tłusta ciecz na powierzchni zupy to oliwa z oliwek – chlusnęłam szczodrze do miseczki przed jedzeniem. Sama zupa jest bardzo lekka i dodatkowa oliwa dobrze jej robi. A czerwony kleks to ajvar.

Zupa jak zwykle jest bardzo niewyględna, ale dobra. Pieczenie podkreśla słodki smak cebuli i marchewki. Podaję ją z kozim serem, prażonym na patelni słonecznikiem albo kleksami ajvaru – tego skoncentrowanego, z tubki. W wersji „koniec miesiąca” da radę i bez dodatków. A jeśli ktoś w trakcie przygotowań zupy zmieni zdanie, zawsze moze zjeść pieczone warzywa.

 

Advertisements

2 thoughts on “Tysiąc potraw z włoszczyzny. Słodka zupa z pieczonych zimowych warzyw, czosnku i tymianku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s