Jak wykorzystać bananowe zombie – sposób nr 2. Szybkie placki bananowe.

plackibanan1

Kolejny sposób na wykorzystanie zapomnianych, poczerniałych bananów-zombie to błyskawiczne i łatwe do przygotowania placki. Są wegetariańskie, bardzo lekkie i beztłuszczowe. Sprawdzą się jako bogate w węglowodany przedtreningowe jedzenie, deser albo weekendowe śniadanie (jeśli ktoś lubi słodkie śniadania – ja nie). Poza bananami wszystkie składniki (wszystkie dwa :D) zazwyczaj miewa się w kuchennych szafkach.

Najlepiej sprawdzą się przejrzałe banany o pociemniałej skórce, bardzo miękkie (ale nie zepsute!). Są bardzo słodkie i tak aromatyczne, że nie trzeba dodawać przypraw. Jeśli chce się przygotować placki z niezbyt dojrzałych bananów, warto dodać trochę cynamonu, wiórków kokosowych albo kardamonu.

plackibanan2

Szybkie placki z bananów:

    • 2 przejrzałe banany,
    • 1 jajko
    • 1 czubata łyżka mąki,
    • ewent. szczypta proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki wrzuć do miski, rozgnieć banany widelcem. Zmieszaj składniki – ważne, żeby mąka i jajko połączyły się dobrze z masą, banany nie muszą być idealnie rozgniecione. Możesz smażyć placki bez tłuszczu, jeśli masz dobrą patelnię, do której powierzchni nic nie przywiera. Rozgrzej patelnię dość mocno i nakładaj masę łyżką. Gdy placki będą łatwo odchodziły od patelni, obróć je na drugą stronę, lekko spłaszcz łopatką i smaż, aż wnętrze placków przestanie być surowe. Pilnuj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, inaczej placki spieką się po wierzchu, a w środku będą niedopieczone.

plackibanan3

Gotowe placki nie są najpiękniejsze – lubią rwać się przy obracaniu na patelni – ale smaczne. Podsmażenie wydobywa z bananów mnóstwo słodyczy, aż trudno uwierzyć, że placki nie zawierają ani cukru, ani tłuszczu. A bananowe zombie, atakujące kuchnię, kolejny raz zostają unicestwione.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s