Pasta czy hummus? W patriotycznych barwach.

pasta 1.fw

Witajcie w świecie, gdzie jedyne danie wegetariańskie na stołówce pracowniczej to na zmianę leniwe, naleśniki lub smażony ser w centymetrowej panierce z mąki i wegety (hello, weganie!). Jak tu nie przynosić do pracy własnego jedzenia… Wolny czas nie rośnie na drzewach, stąd kolejny przepis na quasi-zdrowe, szybkie jedzenie. Ostatnio wszystkie pasty na bazie strączkowych są nazywane hummusami, ale wolę pozostać przy swojskiej „paście” (pamiętajcie, nazwa „dip” jest so nineties ; ) ).

Patriotyczna pasta jest prosta, szybka i zdrowa. Oczywiście w świecie idealnym najlepiej zrobić ją z gotowanej fasolki, ale puszkowa sprawdzi się bardzo przyzwoicie. Są dania, w których niezbędne jest użycie moczonych i gotowanych ziarenek, tutaj spokojnie można iść na skróty. Mam wrażenie, że gdyby dodać trochę gotowanego ryżu, pasta przypominałaby wegańską wersję paprykarza szczecinskiego.

pasta 2.fw

Pasta z białej fasolki i czerwonych pomidorów:

  • 2 puszki białej fasolki (dowolnej),
  • 10 suszonych pomidorów,
  • szczypta chilli w płatkach,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 -2 łyzki oliwy,
  • pół łyżeczki ostrego sosu chili (np. sriracha).
  • opcjonalnie: 1 łyżka tahiny, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Odsącz i porządnie wypłukaj fasolkę. Suszone pomidory zalej minimalną ilością wrzątku na kwadrans. Jeśli Twoje pomidory były w oliwie, zastąp nią zwykłą oliwę. Zmiksuj wszystkie składniki do konsystencji pasty – gładkiej, lub grubo zmielonej. Pastę można rozrzedzić odrobiną wody, w której moczyły się pomidory. Koniec.

pasta 3png.fw

Pasta sprawdza się do smarowania chleba, jako dip do warzyw, albo samodzielny dodatek do obiadu. Niestety patriotyczne, biało-czerwone składniki po zmieleniu są już tylko lekko różowe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s