1000 potraw z włoszczyzny. Tajskie zielone curry – winter edition.

thaicurrylast2Mam ochotę na tajskie, zielone curry. W idealnym świecie wyciągam kamienny moździerz i ucieram przyprawy na pastę, a potem kroję przyniesione z targu świeże warzywa. W realnym świecie jest zima, wracam późno po treningu i wybieram ekspresową wersję curry z warzywami dostępnymi zimą. W lodówce leży dyżurna włoszczyzna, więc to ona posłuży za warzywną bazę. Dwadzieścia minut później zatapiam pałeczki w misce zielonego curry. Jest dobrze.

thaicurry1

Tutaj oprócz włoszczyzny dodałam jeszcze ziemniaki. Były takim bezpłciowym wypełniaczem, jędrna marchew i pietruszka spisują się lepiej.

thaicurry3

Ekspressowe tajskie zielone curry z zimowymi warzywami:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru wielkości połowy kciuka,
  • puszka mleka kokosowego (minim. 400 ml),
  • zielona, tajska, gotowa pasta curry (kup jak najlepszą pastę, bo to od niej zależy smak potrawy. Przeczytaj uważnie etykietę, mogą trafić się niewegetariańskie składniki, np. pasta z krewetek ),
  • olej,
  • sos rybny lub ostrygowy, w wersji wegetariańskiej/wegańskiej: sojowy, w wersji bezglutenowej: tamari (czyli sos sojowy bez dodatku pszenicy).

Dodatki: biały ryż albo makaron ryżowy. Ewentualnie świeże listki kolendry.

Pokrój marchew, pietruszkę i seler w zapałki. Odłóż na kupkę. Czosnek i imbir posiekaj drobno, cebulę w piórka, a por w cienkie krążki – odłóż wszystko na drugą kupkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2-3 łyżki oleju do sporej temperatury i dodaj 1-3 łyżeczki zielonej pasty curry – nie lubię ostrego jedzenia, więc wystarcza mi 1.5 łyżeczki. Przesmaż ją przez ok. minutę na silnym ogniu, aż zacznie mocno pachnieć, a wtedy dodaj 3 łyżki mleka kokosowego. Po 2-3 minutach, gdy w mieszance zaczną wytrącać się tłuste oczka, dodaj kupkę nr 2 (cebula, por, imbir, czosnek). Smaż dalej, mieszając, aż warzywa zrobią się lekko szkliste. Dodaj wtedy kupkę nr 1 (marchew, pietruszka, seler). Smaż kolejne 1-3 minuty, a potem wlej na patelnię resztę mleka kokosowego (ewentualnie możesz zostawić 2-3 łyżki). Przykryj patelnię i zmniejsz temperaturę, niech mieszanka podusi się chwilę. Gotuj warzywa do preferowanego momentu – mogą być lekko chrupkie, albo miękkawe. Kiedy osiągną wybraną konsystencję, dodaj resztę mleka kokosowego i łyżkę sosu sojowego/ostrygowego/rybnego/tamari, jeśli całość jest zbyt delikatna, możesz rozpuścić w niej jeszcze troszkę pasty curry. Pogotuj wszystko przez minutę, a potem podawaj z ryżem albo makaronem ryżowym, posypane świeżą kolendrą.

Tak naprawdę, do zielonego curry pasują prawie wszystkie warzywa. Cukinia, bakłażan, fasolka, kalafior, papryka, dynia, młoda kukurydza, dobrze sprawdza się też tofu i pieczarki, a dla rybożerców jędrne ryby, krewetki i kalmary. Wersja z włoszczyzną jest tania, praktyczna, dostępna całą zimę, a przy tym bardzo smaczna.

thaicurrylast

A jeśli kiedyś będzie Ci się bardzo nudzić, przetestuj wersję z własnoręcznie robioną pastą curry. Jedź po całości i nie używaj blendera – zetrzyj składniki w moździerzu. Na zielone curry będą potrzebne: 4-6 zielonych chilli bez pestek, kawałek galangalu lub imbiru wielkości kciuka, analogiczny kawałek korzenia kolendry lub łyżeczka zmielonych ziaren kolendry lub pęczek świeżej kolendry, 2 kawałki trawy cytrynowej, 4 liście limonki kaffir, szalotka, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego, trochę soku z limonki, łyżeczka mielonego kuminu, ew. łyżeczka pasty krewetkowej, ew. łyżeczka neutralnego w smaku oleju (dla konsystencji). Szczerze przyznam, że zrobiłam taką pastę  raz – kiepska ze mnie tajska pani domu…

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s