Aż wstyd opisywać…

maslo2…bo to nawet nie jest przepis, to przypominacz. Bo kto nie zna czosnkowego masła? Zawsze wracam do niego, kiedy kończy się sezon świeżych warzyw i zaczyna długa, ponura, wegetariańska zima. Najczęściej robię pietruszkową albo bazyliową wersję masła. Niezła jest też kolendrowa ze startą cytrynową skórką.

Masło czosnkowo-pietruszkowe:

  • kostka masła (w temperaturze pokojowej),
  • pęczek pietruszki,
  • 3 spore ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Miękkie masło, czosnek, pietruszkę i przyprawy zblenduj. Koniec przepisu. Mój blender-żyrafa słabo radzi sobie z łodyżkami pietruszki, więc wrzucam same listki. Miękkie czosnkowe masło przekładam do filiżanki i trzymam w lodówce przykryte folią.

maslo1

Jesienią i zimą używam go do wszystkiego. Ożywia nudne zimowe pieczone warzywa i ziemniaki, jajecznicę, tosty, jajka na miękko, jest świetne jako dodatek do gotowanej białej fasoli. A potem przychodzi wiosna, znowu jest co jeść i zapominam o nim na kolejne pół roku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s