Jak wykorzystać bananowe zombie – sposób 1. Piernik bananowy.

banany 4Znikam gdzieś na weekend, wracam, a one na mnie czekają. Banany-zombie w czarnej skórce, jeszcze nie zepsute, ale praktycznie niejadalne. Jako że non stop doprowadzam banany do tego stanu, mam w zanadrzu kilka patentów, jak je spożytkować. Co więcej – w taki sposób, żeby stan przejrzały był w danej potrawie atutem. Oto pierwszy z nich – najmniej zdrowy, najbardziej hulaszczy i przynoszący najwięcej radości przepis.  Kolejne coming soon. Btw jeśli ktoś zna jeszcze jakieś, niech będzie altruistą i się podzieli.

A więc na pierwszy ogień – ciasto. Wyjściowy przepis („babka bananowa”) pochodzi z obłędnej książki „Siedem rodzajów ciast” (aut. Ica Provkök). Odkryła ją moja siostra, fanka wszystkiego, co szwedzkie. Ten niepozorny kraciasty zeszycik to kuchenny klasyk ze Szwecji, wydawany regularnie od 1945 roku i zawierający prawie 300 przepisów, udoskonalanych przez lata. Przepisy są świetne – przejrzyste, logiczne, a ciasta udają się nawet takim piekarskim antytalentom, jak ja. Babka bananowa w oryginalnej postaci smakowała przepysznie, ale zmodyfikowałam ją, żeby była zdrowsza i wegańska. Z przepisu wyleciały jajka, masło, duża część cukru. To, co zostało, nadal jest dobre i tym lepsze, im bardziej banany przejrzałe. Przygotowanie ciasta ogranicza się do niedbałego zmieszania kilku składników, co zajmuje jakieś 8 minut – win, win, win!!!

banany 2

banany 3

Wilgotny bananowy piernik:

  • 3 banany-zombie, balansujące na granicy dojrzały-zepsuty (może być więcej),
  • 150 g miodu (w wersji wegańskiej cukru, melasy lub jakiejkolwiek innej słodkiej substancji),
  • 400 g mąki (bezglutenowa siostra podpowiada, że może być też gryczana),
  • 200 g oleju,
  • 1/4 szklanki mocnej kawy (jedno standardowe espresso lub 2 kopiaste łyżki kawy instant),
  • 2 kopiaste łyżeczki cynamonu,
  • 1 kopiasta łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
  • coś do wysypania blachy do pieczenia (np. kasza kukurydziana, manna).

Akcesoria: keksówka, 2 miski, łyżka i widelec.

Zaparz kawę i ostudź. Natłuść keksówkę i wysyp kaszką (fajnie sprawdza się kukurydziana). Zacznij nagrzewać piekarnik do 175 stopni. W misce zmieszaj mąkę, proszek i przyprawy. W drugiej misce zmieszaj olej z miodem/cukrem na jednorodną masę (jeśli miód jest mocno scukrzony, najwygodniej lekko podgrzać mieszankę, a sama się połączy). Zaczynam od nieco mniejszej ilości miodu niż w przepisie (nawet 50 g) – często tyle wystarcza, jeśli banany są bardzo słodkie i przejrzałe. W razie czego będzie jeszcze czas na dosłodzenie ciasta. Wlej powstałą mieszankę do mąki, a w pustej misce rozgnieć widelcem obrane przejrzałe banany. Puree nie musi być bardzo gładkie. Wlej je wraz z ostudzoną kawą do mąki. Łyżką pomieszaj wszystko, aż powstanie kleista mieszanka. Ma mieć niesprecyzowaną konsystencję, coś pomiędzy ciałem stałym a płynem. Spróbuj ciasta i ewentualnie dosłodź.  Przelej do keksówki i lekko postukaj nią o blat, żeby mieszanka rozłożyła się równomiernie w formie. Piecz przez godziną w dole piekarnika, rozgrzanego do 175 stopni. Po godzinie wyjmij ciasto z pieca, nawet jeśli jest wilgotne. Dobrze jest je trochę odparować – przykryj formę deską do krojenia i obróć do góry nogami. Ciasto powinno bez problemu wyjść z blachy. Zostaw je do przestygnięcia do góry nogami, żeby trochę wyschło. Wypiek jest specyficzny: ciężki, wilgotny, korzenny. Nie ma w sobie nic z początkowej puszystej babki, bardziej przypomina piernik i jest trochę zdrowszy od tradycyjnej wersji. No i wegański. Enjoy.

banany 1

Ps. Różne bananowe wypieki funkcjonują często pod nazwą bananowego chlebka. Fajnie się pooszukiwać, ale jeśli coś takiego ma w składzie ogrom cukru – sorry, to jest CIASTO. Inna nazwa nie uczyni go zdrowszym i mniej kalorycznym. Chlebek to może być pumpernikiel.

Advertisements

One thought on “Jak wykorzystać bananowe zombie – sposób 1. Piernik bananowy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s