„Jedz, jedz, będziesz mieć kolorki”

buraki.fwWszyscy wiedzą, że buraki są śmiesznie tanie i zdrowe. Dawno temu babcia kazała je jeść, żeby mieć „kolorki”  („jedz, jedz, będziesz mieć kolorki”). Teraz bardziej interesuje mnie to, że buraki aż ociekają przeciwutleniającymi antocyjanami i pierwiastkami mineralnymi – bardzo miło. Gotowane buraki są niezłe, przygotowane na parze jeszcze lepsze, ale to pieczenie wydobywa z nich maksimum smaku:  robia się słodkie, aromatyczne i pyszne, a przy okazji łatwo się obierają. Odkąd przetestowałam taki typ obróbki buraków, nie gotuję ich już nigdy.

3b

Sałatka z pieczonych buraków – wersja basic:

  • 1,5 kg buraków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • pieprz, sól
  • oliwa*
  • ocet winny* albo balsamiczny

(*albo winegret – przepis na puszysty, winegretowy mus, który może stać kilka tygodni w lodówce juz niebawem – stay tuned).

Umyte, nieobrane buraki rozłóż na blasze i piecz w temperaturze 200 st. Będzie to trwało 1-2 godziny. Buraki są gotowe, kiedy można swobodnie wbić w nie widelec, a skórka jest lekko spieczona i z bąblami. Wyglądają wtedy trochę jak pieczone w skórce ziemniaki. Nie przegap optymalnego momentu, jeśli pozostaną w piecu zbyt długo, będą pomarszczone, skurczone, suche i niezbyt smaczne.
Upieczone buraki obierz – skórka odchodzi bardzo łatwo – a potem pokrój na cienkie plasterki. Nie podjadaj, bo nie będzie z czego zrobić sałatki. Zetrzyj na tarce czosnek, posiekaj pietruszkę i wymieszaj z burakami. Dopraw oliwą, octem winnym/balsamicznym, solą i pieprzem. Wersja basic sałatki gotowa.

W wersji basic deluxe wkrusz kozi ser albo oscypek i posyp orzechami albo pestkami słonecznika, prażonymi chwilę na suchej patelni.

Tak przygotowane buraki pasują do prawie każdej zimowej sałatki. Są tak dobre, że piekę je z zapasem – podejrzanie dużo znika już w czasie krojenia. A podżeraczy zawsze zdradzi czerwony język.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s